Jamarska šola v Predjami

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: nedelja, 11 februar 2024

Danes smo v okviru jamarske šole načrtovali plezanje v steni, a smo se zaradi vremena namenili v Lenčkovo jamo kjer smo brez ključa obstali pred zaklenjeno loputo.

Malo drskovško jezero - foto

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: sobota, 06 november 2021

Približno mesec po prodoru v jamo sta se vajo odpravila Izi in Tinkara s foto opremo...

Malo drskovško jezero

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: sobota, 02 oktober 2021

V soboto zvečer smo se na pobudo Janeza odpravili v Malo drskovško jezero, ki je v tem času suho, da bi pogledali tako imenovani "Spodmol 2 pri jezeru". Spodmol se konča z neprehodno ožino za katero je definitivno jama, le skale in grušč je treba odstraniti.

Lenčkova jama še bližje Predjamskemu sistemu

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: nedelja, 12 julij 2020

Lenčkova jama je zopet večja. Tokrat predvsem v globino in to za približno 70m. Kljub globokemu napredovanju, nas je navdušenje na z blatom zalitem dnu 40 mterskega brezna popustilo. Toliko bolj, ko smo ugotovili da smo se spustili mimo rovov Predjamskega sistema. Je pa višje nekaj špranj s svežim zrakom in morda se nam ponovi zgodba iz Bojanove jame, ko smo povezavo s Predjamskim sistemom našli nekaj deset metrov nad dnom zadnjega brezna.

Nove razsežnosti Lenčkove jame

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: sobota, 13 junij 2020

6.6.2020 se je v Lenčkovi jami zgodil nov preboj. Za ožino kjer so se ustavili teden pred tem, se je odprla jama neslutenih dimenzij, ki so jo takrat na grobo izmerili in je niso uspeli dodobra raziskati.
13.6. smo se spet mudili v Lenčkovi jami. Tokrat brez prelomnih napredovanj pač pa zgolj temeljito merjenje pred tednom dni odkritih delov in raziskovanje za morebitnimi nadaljevanji. Najbolj obetavnega smo našli, ko smo na dnu brezna odvalili nekaj skal in se ustavili pred ožino skozi katero piha pa tudi kamen-sonda kaže spodbudne rezultate.

Napredovanje v Lenčkovi jami

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: sobota, 23 maj 2020

Ekipa jamarjev iz Borovnice (Joc in Mršek) in Postojne (Ivo, Miščk, Izi in Tinkara) se je odpravila v Lenčkovo jamo. Nadaljevali smo delo na zagozdi, kjer je bilo čutiti prepih in po nekaj urah smo se prebili skozi. Pred nami se je odprlo nadaljevanje jame, cca 150 m vodoravnega rova. Sicer je v rovu podor ampak našli smo vsaj tri opcije, ki peljejo jamo naprej. Ekipa je bila "taprava" in akcija zelo uspešna, to pa pomeni tudi, da nas čaka še veliko dela.

Kopanje v Lenčkovi jami

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: nedelja, 17 maj 2020

V nedeljo 17.5. so se raziskave v Predjami nadaljevale a nekaj nas je šlo v Lenčkovo jamo kopat z zemljo skoraj zaptro ožino skozi katero veje prepih. Ker je zemlja, ki jo je potrebno odstraniti prhka, smo s seboj vzeli temu primerno orodje: zložljivo lopato, motiko in stare lonce za transport zemlje.

Raziskave v Predjamskem sistemu

Kategorija: Aktivnosti Objavljeno: nedelja, 10 maj 2020

Na tokratnem obisku Predjame so bila pričakovanja velika, saj je bilo že iz prejšnjih akcij poročano o rovu velikih dimenzij in velike dolžine. Namen akcije je bil pomeriti čim večji del tega rova in ga pregledati kolikor se le da. V jami sva Vid in Sten naprej izmerila del zahodnega rova iz točke 142 (začetek Bojanove jame) do točke 150, kjer se priključi nov rov (poimenovali smo ga Rov Marjana Vilharja). V tem času sta neučakana Tinkara in Primož odbrzela preko prečk novim metrom naproti.